platsannonser
Projektledare
till Scanworld Conference & Events.
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
sustainability
Göteborg toppar världsranking
bland hållbara och innovativa städer.
e-Tourism
Spännande världskonferens i Jönköping
belyser framtidens turism.
nya kunskaper på väg
Världskongress ger nya affärer & insikter
- Adventure Travel World Summit till Sverige 2019.
mat och möten
Villa Sjötorp
återigen nominerade till Historic Hotel Gourmet Award.
EXPECT
Västerås först ut med virtuellt showroom
för att locka turister och nya företag.
Flygnytt
Emirates lanserar nya kabiner
till sin Boeing 777-flotta.
Sustainability
Internationell hållbarhetskonferens
vid Ekonomihögskolan i Lund.
200 deltagare
​Grön infrastruktur
fyller Vattendagarna i Halmstad.
Omvärldsanalys
Digitalt fokus ger 13% lyft för Danmark
på tyska mötesmarknaden.
Mat & Möten
Nya kökschefer när Park Inn by Radisson Lund
satsar på bistromeny med lokala råvaror,
RSS
rss_icon
Länkar
24-26 september avgörs Vildmarkskocken 2010

Vad gör maten godare än att äta den till havsbrus, fjällvindar och skogsdofter? Svenska Ekoturismföreningen vill lyfta fram måltiden där den lagas och äts utomhus. Ekoturismföreningen gör det genom att för femte året anordna kocktävlingen Vildmarkskocken under helgen den 24 - 26 september.

– Vi gör det i år tillsammans med Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, och helgen den 24 - 26 september är det stor invigning av det av Unesco utsedda biosfärområdet, säger Gunn el Hedman, Ekoturismföreningen.  Hela helgen är det Skörde- och Kulturfest i Skaraborg med många aktiviteter på olika platser och på söndagen blir det tävlingen Vildmarkskocken. För mer information om biosfärområdets invigning och Skördefesten: www.vanerkulle.se.

Årets tävling avgörs på Restaurang Nya hamnkrogen, Laxhall på Torsö i Vänern den 26 september. Fyra tvåmannalag går till final och gör upp om titeln Årets vildmarkskock och en prissumma på 20 000 kr. Lagen har en halv tipi till sitt förfogande där de först ska tillaga en lunch som är lämpad att ta med sig ut i naturen. Maxvikten för råvarorna är 500 gram. Maten lagas på ett primuskök. Endast en låga är tillåten.

I det andra tävlingsmomentet ska lagen tillaga en trerättersmiddag för sex personer. Maten, som lagas över öppen eld, ska sedan presenteras och serveras med en lämplig berättelse.

Under hösten ordnar Ekoturismföreningen också fyra regionala seminarier kring utomhusmatlagning. Syftet är att öka kunskapen, kompetensen och glädjen över att laga mat utomhus bland svenska naturturismarrangörer.

Tävlingen är uppdelad i två delmoment. Det första är att ta fram ett bra lunchrecept för vandrare. Det andra är att laga och presentera en trerätters middagsupplevelse som kan njutas i vildmarken. Den effektiva tävlingstiden för båda tävlingsmoment är tre timmar. Tidsöverdrag ger poängavdrag. Maten ska tillagas av säsongens råvaror, ekologiska och gärna lokalt producerade. Råvaror kan eventuellt få förbehandlas, men i anmälan till tävlingen ska du motivera varför. Kök och serveringsrum är del av en stor kåta (Tentipi). Fyra tvåmannalag går till final och gör upp om titeln Årets vildmarkskock och en prissumma på 20 000 kr.