platsannonser
Konferenssamordnare
till Citykonferensen/Ingenjörshuset.
Helsingborg Convention & Event Bureau
söker en Destinationssäljare.
Vi söker projektassistent
till MKONs team i Malmö!
Local Sales Executive/Manager
at Generator in Stockholm.
nyheter
mat och möten
Guld till Victor Magdeburg
på Högberga Gård.
hållbarhet i fokus
Quality Hotel Globe
satsar på solenergi.
skapar mötesstrategi
Malmö högskola och Malmö stad i samarbete
för att stärka Malmö som mötesdestination.
omvärldsanalys
Mässor & kongresser
bidrar med stora ekonomiska värden till besöksnäringen.
Nyetablering
Pocket by Pontus i Arenastaden
öppnar i mitten av augusti .
Nytt uppdrag: Second opinion
Janne Björge
lämnar Nine Yards efter 14 år.
hotellnytt
Scandicfamiljen växer
– nu öppnar Scandic Prince Philip.
på nytt uppdrag
Anders Leijon
blir sälj- och marknadschef på Kolmården.
kongresser förädlar kunskap
Halmstad årets klättrare
på svenska kongresslistan.
RSS
rss_icon
Länkar
Emma Ziemann, sommelier på Upper House Dining, är Årets Lily Bollinger!

Den 12 september vann hon Lily Bollinger Award och blev Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2016.

– Det är väldigt svårt att ta in att det faktiskt hänt! Det är en massa blandade positiva känslor - lättnad, glädje och stolthet. Det är så gôtt! Jag blir nog mer och mer glad ju mer jag tänker på det, säger Emma Ziemann.

I augusti förra året började Emma Ziemann arbeta på Upper House Dining som sommelier. Och hon gillar att tävla. Det har blivit flera genom åren bland andra Ruinart Challange, hon kom 2:a i Freestyle Sommelier 2014, 2:a plats i blindprovningstestning för lag och i toppskiktet på svenska mästerskapen i sommellerie. Nu är hon Sveriges bästa (kvinnliga) sommelier.

– Man håller på att förbereda sig så länge, jag har tävlat i tre år nu och det är först nu som det börjar ge resultat. På ett personligt plan så är det så tillfredställande att allt slit lönat sig. Ser jag på det lite större så står nu mitt namn med på en lista av tidigare vinnare som alla är bland det absolut bästa sommeliererna Sverige har. Det är stort och det kommer ingen kunna ta ifrån mig. Att vara en ”Lily”, säger Emma Ziemann. Som på köpet är den första göteborgssommelieren någonsin att vinna den prestigefulla tävlingen.

Vad är det bästa med att vara sommelier?

– Blandningen mellan det sociala, det kunskapskrävande och att vi arbetar med smaker. Det är socialt både inom teamet i matsal och kök men också att vi hanterar våra gäster och sträva efter att ge dem en upplevelse utöver det vanliga. Att jag kan använda mitt kunnande för att få fram smaker och service som gör mina gäster lite lyckligare är väldigt givande.

Vad vet inte vi ”vanliga” om yrket?

– Det innefattar lika mycket alkoholfria drycker, sprit, kaffe, te, cigarrer, choklad, vatten och matkombinationer som det handlar om vin. Som Sommelier ska jag kunna ha kunskap om och kunna hantera det mesta som du kan äta och dricka och dessutom försöka förmedla det på ett trevligt sätt!

Vilken blir nästa tävling?

– Jag ska börja med att ta lite ledigt, det tror jag både vänner och kollegor uppskattar. Men SM som går i början av april nästa år hägrar en hel del!

 

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.