platsannonser
Projektledare
till Scanworld Conference & Events.
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
if you build it they will come
Lund
bygger sin kongress- och kulturanläggning.
delad kunskap
Endast en fjärdedel
har kontakt med familjen när de är ute på en affärsresa.
+16 procent
​Svenska Möten
spår bra mötesår 2018.
mötesindustrinytt
Convenes Hosted Buyer-program
når nya rekord 2018.
Mat & Möten
Karlstad CCC
startar matprogrammet ”Någonting att äta”.
sustainability
Göteborg toppar världsranking
bland hållbara och innovativa städer.
e-Tourism
Spännande världskonferens i Jönköping
belyser framtidens turism.
nya kunskaper på väg
Världskongress ger nya affärer & insikter
- Adventure Travel World Summit till Sverige 2019.
mat och möten
Villa Sjötorp
återigen nominerade till Historic Hotel Gourmet Award.
EXPECT
Västerås först ut med virtuellt showroom
för att locka turister och nya företag.
RSS
rss_icon
Länkar
Scandic tar bort palmoljan på sina restauranger
Scandic har beslutat att inte använda palmolja, utan övergår av miljöskäl helt och hållet till raps- och solrosolja på 160 restauranger. Hotellkedjan använder cirka 75 kubikmeter olja i sina restauranger till fritering varje år.

Scandic har arbetat med hållbarhetsfrågor sedan mitten på 90-talet. Vatten, energi, avfall och koldioxidutsläpp är några av de områden som koncernen mäter varje månad för att ständigt förbättra hållbarhetsarbetet. Nu satsar företaget på att utveckla sitt restaurangerbjudande och ersätter palmoljan med raps och solrosolja. Scandics restauranger använder cirka sjuttiofemtusen liter olja bara till frityr varje år. I Norge, Danmark och Finland är palmoljan redan borttagen.

– Det har alltid varit viktigt för oss att ta ett miljömässigt och socialt ansvar. Sedan många år tillbaka serverar vi till exempel bara kaffe som är schysst producerat och märkt med Fairtrade eller UTZ, säger Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic. Att vi nu endast använder raps- och solrosolja som frityrolja är ett nytt steg i rätt riktning för att skydda djurarter och bevara skog.

Odling av palmolja har tredubblats under de senaste 30 åren. Palmoljan kommer från området som tidigare var tropisk regnskog, skogar som anses vara världens artrikaste ekosystem. Malaysia och Indonesien står för 87 procent av världens produktion av palmolja.

Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen. Detta kan också översättas till att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter mark för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja (källa WWF).

 

Bilden: Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic.