platsannonser
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
Mässor & Möten
Trädgårdstrender
och tekniska framtidsspaningar på årets Elmia Garden.
skidåkning och möten
Nya storsatsningar i Stöten
Nytt snösystem, fler bäddar och utökad service.
mässor skapar möten
Meetings International
inleder ett nytt internationellt samarbete med en mässa i Jakarta.
event skapar möten
Karlstad CCC
storsatsar på mat och dryck.
hållbarhet
Meetx
har miljödiplomerat ECOC Conference 2017.
Varde ljus
Ljusevangelisten Svante Pettersson
talar på Light & Design.
events skapar möten
Halmstad
står värd för Jazzfesten 2018.
på nytt uppdrag
David Bergling
ny vd på designhotellet Nordic Light.
mässor skapar möten
Scandinavian Expo
öppnar vid Arlanda 2019/2020.
På nytt uppdrag
Joakim Lempiäinen
ny hotelldirektör på Scandic Lugnet Falun och Scandic Borlänge.
RSS
rss_icon
Länkar
Ny hotellklassificering i Frankrike

I linje med den reform om utveckling och modernisering av Frankrikes turistutbud, som lades fram i senaten den 16 juni, inför Frankrike ett nytt system för sin hotellklassificering. Det gamla systemet, som varit i bruk sedan 1986, lever inte längre upp till de franska och internationella turisternas förväntningar. Den viktigaste förändringen är införandet av en femte stjärna.

Den 5-stjärniga klassificeringen har varit efterfrågad sedan länge av hotellindustrin och är ett sätt för hotellen att locka till sig en ny internationell kundkrets med en stark köpkraft, och tillåter dessutom de franska hotellen att mäta sig med sina redan 5-stjärniga internationella konkurrenter.

Den gamla klassificeringen som byggde på en kategorisering av hotellen från 0- 4 * Luxe byts nu alltså ut till en kategorisering från 1-5 *. Samtidigt utökas antalet kriterier som ligger till grund för bedömningen av antalet stjärnor från 30 stycken till mellan 225 och 233. Dessa är fördelade på fyra huvudkategorier som motsvarar dagens hotellgästers förväntningar: internet uppkoppling, kundservice, tillgänglighet och hållbar utveckling. Varje kriterium motsvarar i sin tur ett antal poäng och för att uppnå en önskad stjärna måste hotellet i fråga komma upp i ett visst antal poäng. Kriterierna består till största delen av obligatoriska kriterier men man har också lagt till kriterier anpassade efter hotellens lokala förutsättningar. Syftet är att få fram en mer rättvis bedömning genom att ta hänsyn till varje hotells identitet. Poängsumman som ligger till grund för klassificeringen består alltså av en kombination av obligatoriska och lokalanpassade poäng.

Oavsett antal stjärnor ska lägsta standard gälla vilket innebär en väl fungerande reception, välvårdade lokaler, ett välskrivet och korrekt informationsmaterial om hotellets tjänster, funktionella rum och en ansvarsfull och serviceinriktad personal.

För att erhålla fem stjärnor krävs dessutom att hotellet har gemensamma sällskapslokaler som är minst 90 m2, dubbelrum som är minst 24 m2 (badrummet inkluderat), design och inredning motsvarande internationell standard, room-service, piccolos, restaurang på hotellet, service dygnet runt (på hotell med fler än 30 rum) och personal som pratar minst två utländska språk varav ett ska vara engelska.

Klassificeringen är frivillig och giltighetstiden för en stjärna är 5 år. Kontollerna genomförs av privata aktörer och bekostas av hotellen själva. I dagsläget har 26 hotell i Frankrike tilldelats fem stjärnor. Till de hotell som ännu inte har en femte stjärna men anser sig vara värda en, uppmuntrar Hervé Novelli, Frankrikes turistminister, dem att lämna in en ansökan. ”En femte stjärna är en styrka för hotellen och ett mycket bra försäljningsargument” menar han.

En del av hotellen som anses vara femstjärniga kommer dock inte att ansöka om en femte stjärna eftersom det i de flesta fall ger hotellen merkostnader.

En lista på de hotell som idag har fem stjärnor hittar du här.