platsannonser
Konferenssamordnare
till Citykonferensen/Ingenjörshuset.
Helsingborg Convention & Event Bureau
söker en Destinationssäljare.
Vi söker projektassistent
till MKONs team i Malmö!
Local Sales Executive/Manager
at Generator in Stockholm.
nyheter
mat och möten
Guld till Victor Magdeburg
på Högberga Gård.
hållbarhet i fokus
Quality Hotel Globe
satsar på solenergi.
skapar mötesstrategi
Malmö högskola och Malmö stad i samarbete
för att stärka Malmö som mötesdestination.
omvärldsanalys
Mässor & kongresser
bidrar med stora ekonomiska värden till besöksnäringen.
Nyetablering
Pocket by Pontus i Arenastaden
öppnar i mitten av augusti .
Nytt uppdrag: Second opinion
Janne Björge
lämnar Nine Yards efter 14 år.
hotellnytt
Scandicfamiljen växer
– nu öppnar Scandic Prince Philip.
på nytt uppdrag
Anders Leijon
blir sälj- och marknadschef på Kolmården.
kongresser förädlar kunskap
Halmstad årets klättrare
på svenska kongresslistan.
RSS
rss_icon
Länkar
Guld till Victor Magdeburg på Högberga Gård

Victor Magdeburg från Högberga Gård tog hem segern i juniorklassen i Copper Skillet och får därmed representera Sverige i Europafinalen.

Den svenska vinnaren i juniorklassen av årets uttagning i kocktävlingen Copper Skillet 2017 blev 22-åriga Victor Magdeburg från Högberga Gård, Lidingö. Därmed får Victor representera Sverige i Europafinalen som äger rum den 23 september. Denna gång på ETC County Hall i London.

– Det känns helt fantastiskt att ta hem segern och naturligtvis ärofyllt att få representera Sverige i den europeiska semifinalen. Nu blir det fira, sedan ladda om, med målet inställt på att ta mig vidare till världsfinalen i Philadephia, säger Victor Magdeburg, kock på Högberga Gård och en del av Svenska Juniorkocklandslaget.

Det unika med tävlingen är att de tävlande kockarna har 30 minuter på sig att kreera en konferensmiddag utifrån exakt samma förutsättningar: en råvarukorg med hemliga huvudingredienser och utrustade med endast ett gasolkök. Årets tema var ”mystery basket”

– Tanken bakom temat ligger väl i tiden med hur vi redan arbetar på Högberga Gård. Våra menyer ändras från dag till dag utifrån de råvaror som tilltalar oss mest. Känslan för smaker, tillredningsmetoder och upplägg tränas ständigt. Vi satsar stort på matupplevelsen och att nu Victor går och vinner tävlingen gör mig förstås mäkta stolt, säger Tommy Eriksson, Gastronomisk ledare på Högberga Gård som tillsammans med Victor tog OS-guld i höstas med regionallandslaget Stockholm Culinary Team.

 

Juryns motivering;

"Fantastiska tekniker, välbalanserade smaker och lika höga poäng som vinnaren i seniorklassen."

-------------------------------------------------------------------------------------------------Om Högberga Gård

Med en hisnande utsikt över Stockholms inlopp och med en fantastisk vy över de sista skärgårdsöarna i farleden in till huvudstaden, tronar Högberga Gård. Konferensanläggningen är centralt belägen på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus år 1911. Idag erbjuds extravaganta möten i form av konferens, bröllop, weekends och fester. Högberga Gård är både Svanenmärkt och +KlimatPositiv; medlem i Svenska Möten samt i IACC . I september år 2010 öppnade man Sveriges första toscanska vinfabrik och under våren 2016 slog man upp dörrarna till Högberga Havsspa.

Quality Hotel Globe satsar på solenergi

Ett energiköpsavtal har tecknats mellan Eneo Solutions och Quality Hotel Globe. Solpaneler på taket ska förse hotellet med grön solel.

Quality Hotel Globe blir nästa hotell att installera en solcellsanläggning på taket till sin verksamhet. Anläggningen på ca 50 kW kommer årligen producera ungefär lika mycket energi som går åt för att ladda 550 teslabilar. Solcellerna blir en viktig del i hotellets övergripande hållbarhetsarbete.

– Det här är en satsning som ligger helt i linje med vårt övriga hållbarhetsarbete kring människor, miljö och samhälle. Vi vill visa att vi gör vad vi kan för att bidra till en hållbar framtid och hoppas att andra inspireras till att göra samma sak. Sen är det ju väldigt häftigt att kunna säga att vi producerar egen el på taket!, säger Tina Hedman, hotelldirektör på Quality Hotel Globe.

Genom ett energiköpsavtal kommer Eneo se till att man uppnår det fulla affärsvärdet utan att utsätta sig för juridiska eller hållbarhetsmässiga risker. Eneo samarbetar sedan tidigare med andra hotell inom Nordic Choice Hotels och är mycket stolta över att även få förtroende från Quality Hotel Globe.

– Quality Hotel Globe delar vår syn på solceller och tror att fler kommer göra denna typ av satsningar i framtiden. Med det här beslutet har de inte bara sett till att de ligger i framkant, utan också säkrat en hållbar leverans över tid. Förhoppningsvis kommer vi se många solcellsanläggningar i globenområdet framöver, säger Eric van Alpen på Eneo Solutions.

 

Storsatsning på Villa Lovik som mötesplats

Nu planeras en omfattande ombyggnation och utveckling av Lovik som mötesplats på Lidingö. Tillsammans med fastighetsägaren kommer Stockholm Meeting Selection påbörja en omfattande renovering av hotellrum, badrum, konferensrum och restaurang. En ny relaxavdelning med stor bastu med utsikt över fjärden och en varm källa utomhus kommer också att byggas till.

 

I samband med nysatsningen kommer Lovik anta namnet Villa Lovik.

– Det här är ett stort projekt som vi ser mycket fram emot. Med en finsk fastighetsägare så ska det självklart byggas en rejäl bastu och för de som gillar bad kommer det finnas en varm källa att glida ned i. På Villa Lovik ska gäster kunna mötas, bo, äta och njuta i en avkopplande miljö med närhet till havet och stan säger Torbjörn Blomqvist, ägare av Stockholm Meeting Selection.

Ombyggnationen påbörjas under sommaren 2017 och genomförs under etapper till och med 2018.

Villa Lovik har 64 hotellrum, nio mötesrum för upp till 90 personer, Brödfabriken, restaurang och fri parkering. Villa Lovik ingår i Stockholm Meeting Selection som driver nio hotell, slott och mötesplatser i Stockholmsområdet.

Malmö högskola och Malmö stad i samarbete för att stärka Malmö som mötesdestination

Snart blir Malmö högskola universitet. 300 nya forskare med en mängd betydelsefulla nätverk kommer snart att berika staden. Malmö är redan en populär kongresstad. Gemensamma krafter ska nu dra ännu fler möten och kongresser till Malmö.

Malmö stad och Malmö högskola har tecknat ett samarbetsavtal. Syftet är att ta fram en långsiktig kongresstrategi för att utveckla Malmö som mötesdestination och attrahera fler kongresser och möten till Malmö.

– En gemensam kongresstrategi är viktig för Malmö universitet och kan bidra till att placera vår forskning och utbildning på kartan, såväl nationellt som internationellt, säger Kerstin Tham, rektor vid Malmö högskola.

Mötesindustrin växer samtidigt som städers intresse för att locka möten och andra arrangemang också ökar. Den nya kongresstrategin innebär en kraftsamling för att möta den ökade konkurrensen.

Förhoppningen är att fler vetenskapliga möten i Malmö ska bli en positiv faktor inom områden som student- och forskarrekrytering, kompetensutveckling, varumärkesbyggande, ekonomisk tillväxt och positionering av staden nationellt och internationellt.

– Med gemensamma krafter ser vi nu till att locka hit fler och mer prestigefulla arrangemang för att ytterligare lyfta Malmö som evenemangs- och mötesstad och stärka Malmö högskola. Med korta avstånd, bra kommunikationer och moderna kongressanläggningar finns alla förutsättningar för att Malmö ska bli en ännu bättre konferensstad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bilden: Orkanen. Foto: Malmö högskola

 

Mässor & kongresser bidrar med stora ekonomiska värden till besöksnäringen

Idag den 7 juni firas ”Global Exhibitions Day” över hela världen. Dagen är ett initiativ från den internationella mässorganisationen UFI som vill visa på mässornas betydelse.

För att sätta fokus på mässors och kongressers betydelse för Sverige har Fairlink gjort en skattning som pekar på att mässor och kongresser årligen bidrar med cirka nio miljarder kronor till den svenska besöksnäringen.

De senaste decennierna har besöksnäringen seglat upp som en av Sveriges basnäringar och sysselsätter över 160 000 personer, enligt statistik från Tillväxtverket. En viktig motor inom besöksnäringen är mässor och kongresser. Årligen arrangeras flera hundra olika mässor och större kongresser i Sverige.

Att miljontals människor kommer till olika platser för att delta på en mässa eller kongress innebär, förutom att affärer skapas och branscher utvecklas, också stora positiva effekter för besöksnäringen. De tillresta besökarna äter, bor, shoppar etc. Det finns idag inga exakta siffror på det totala värdet men en färsk skattning från Fairlink pekar på att de totala turistekonomiska effekterna i Sverige uppgår till cirka nio miljarder kronor per år. Pengar som i sin tur både bidrar till nyanställningar och skatteintäkter.

– Det mänskliga mötet är avgörande för att bygga företagskulturer, skapa affärer, utveckla idéer och skapa gemensamma kulturupplevelser, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan.

– I förlängningen gör behovet att mötas att den fysiska platsen blir allt viktigare. Attraktiva platser som lockar människor och kan erbjuda mötesplatser kommer att spela en stor roll för ekonomisk tillväxt och mänsklig utveckling framöver, menar Carin Kindbom.

– De fysiska mötesplatserna är oerhört viktiga för att driva utvecklingen framåt i de flesta branscher. När människor, kunskap och idéer möts formas framtiden. Den digitala utvecklingen har dessutom ökat människors behov av att även träffas öga-mot-öga, säger Mikael Jansson, vd på Fairlink.

– Utan mässor och kongresser skulle Sverige vara ett betydligt fattigare land, både kunskaps- och affärsmässigt, avslutar Mikael Jansson.

Pocket by Pontus i Arenastaden öppnar i mitten av augusti

I slutet av sommaren öppnar krögaren och entreprenören Pontus Frithiof Pocket by Pontus i Arenastaden, Solna, mittemot Mall of Scandinavia. Restaurangen får ett härligt bistrokoncept och kommer erbjuda affärsluncher, expresslunch, takeaway-rätter och catering. Pocket by Pontus i Arenastaden öppnar i mitten av augusti 2017.

Arenastaden får nu en restaurang som passar utmärkt för affärsluncher och lunchmöten. Pontus Frithiofs nya restaurang Pocket by Pontus i Arenastaden blir krögarens andra restaurang i Solna med samma grundkoncept. Stamgäster kommer att känna igen sig i menyn, bistroatmosfären och interiören med Pockets symboliska gula Thonetstolar.

Det attraktiva läget i Arenastaden mittemot Mall of Scandinavia med bra kommunikationsmöjligheter gör Pocket by Pontus i Arenastaden till ett perfekt ställe för lunchmöten och representationsluncher. Självklart kommer det finnas expresslunch, som innebär självservering, vällagade takeaway-rätter och catering.

– Solna och Arenastaden befinner sig i ett skede med nya inflyttningar, vilket ger oss ett stort potentiellt gästunderlag och möjligheten att vara ett alternativ till de restauranger som finns idag. Lokalen är stor och rymlig och läget är fantastiskt. Vi ser fram emot att öppna efter sommaren, säger Pontus Frithiof, ägare och grundare Pontus Group.

För driften av restaurangen står restauratören Thomas Dahlstedt med Modis Restauranger och Malin Valkonen, blir driftchef. Hyresvärd för de attraktiva lokalerna är fastighetsbolaget Fabege.

– Vi är mycket glada att Pontus populära restaurangkoncept Pocket by Pontus flyttar in i våra lokaler. Vi kan erbjuda våra hyresgäster, företag i området samt besökare i området ett nytt kvalitativt lunchalternativ, som inte finns i området idag, säger Niclas Ternstål, marknadsområdeschef Fabege Arenastaden.

Ytterligare en nyhet är att ett nytt restaurangkoncept kommer att ersätta Pocket City på Norrlandsgatan, som stänger den 16 juni för total ombyggnad av gatuplanet. Den nya restaurangen öppnar under hösten 2017.

-----------------------------------------------------------------------------------------------Pontus Group grundades 2002 av Pontus Frithiof och består idag av verksamheterna Pocket City, Pontus in the Park i Solna (inkl. Pocket Solna), Burger & Lobster, Tidningshuset by Pontus, Deli by Pontus, Bakery by Pontus och Atelier 23, Pontus in the Air, Monstro samt American Express Lounge by Pontus på Stockholm-Arlanda Terminal 5, Catering Från Pontus samt all mat- och dryck på MTR Express.


Pontus Frithiof är inte enbart kock och krögare, utan även en sann entreprenör och anhängare av förändring och förnyelse. Samtidigt håller han hårt i sitt företags grundläggande värden: kvalitet, omtanke, personlighet, humor och en nypa flärd. En Pontusupplevelse ska innehålla allt detta och - såklart! - riktigt god mat.


Pontus Frithiof mottog 2003 Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Kokboken Pontus by the Book belönades 2006 med priset för bästa kokboksdesign vid Gourmand World Cookbook Awards samt ett Silverägg i kategorin Design 2005.